Naar de logopedist

Afbeelding 17: domeinen logopedie. (Illustratie gemaakt door Veerle Schoenmaekers, 2021)

Wat is een logopedist?

Een logopedist helpt personen die problemen hebben met de stem, spraak, taal, gehoor en slikken (afbeelding 17)

 

Als je voor de eerste keer naar een logopedist gaat, zal er een gesprekje plaatsvinden. Door dit gesprekje kan de logopedist vaststellen waar je hulp bij nodig hebt en wat er aan de hand is. Als de logopedist dit duidelijk weet, kan er gestart worden met de behandeling. 

Het gesprek

De logopedist voert een gesprekje met jou, maar heeft ook informatie van je ouders nodig. Er zal worden gevraagd naar:

  • De soort schisis die je hebt
  • Of je gehoorproblemen hebt
  • Of er al operaties zijn uitgevoerd of nog gepland
  • Of je een orthodontische behandeling hebt gehad of gepland

 

Er zal ook worden gevraagd of je kan blazen en uit een rietje kan drinken. Zo kan de logopedist meer te weten komen over de beweging van je mond.

Afbeelding 18: drinken uit een rietje. (Illustratie gemaakt door Veerle Schoenmaekers, 2021)

Vragenlijsten

De logopedist wil graag alles weten van je schisis en de invloed op je leven. Er worden vragen gesteld zoals: 'hoe vaak heb je problemen ondervonden met ...', die jij dan mag scoren (van Doornik-van der Zee & Terband, 2013). Jouw antwoorden geven de logopedist een beeld over de spraakproblemen in het dagelijkse leven. 

Logopedisch onderzoek

Wanneer de logopedist genoeg gegevens heeft verzameld, volgt er een logopedisch onderzoek. De logopedist zal zelf bepalen welk onderzoek er nog nodig is. Hieronder zijn de verschillende onderzoeken die een logopedist uit kan voeren:

Anatomisch onderzoek:

Hierbij kijkt de logopedist naar het gezicht en in je mond om te onderzoeken wat er gebeurt. Vaak wordt er aan je gevraagd of je kleine opdrachtjes uit wil voeren. 

Perceptueel onderzoek:

Bij dit onderzoek luistert de logopedist naar je spraak. Je zal opdrachtjes moeten doen waarbij je moet spreken. De logopedist vult dan een formulier in, om daarna te kijken waar je de meeste moeite mee hebt.

Objectief onderzoek:

Voor een objectief onderzoek is een meetinstrument nodig. Om bijvoorbeeld te kijken of je een resonantiestoornis hebt, kan de nasometer worden gebruikt (zie afbeelding 19). Hiermee meet en berekent de logopedist de hoeveelheid lucht die door de neus naar buiten komt. Dit wordt gemeten bij 3 verschillende stukjes tekst die je hardop voor mag lezen (van der Heijden et al., 2011). 

Afbeelding 19: nasometer. (Amman, 2021)

Maak jouw eigen website met JouwWeb